Συνεχής υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών γραμμών από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Συνεχής υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών γραμμών από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 7812/10.5.2007

Προς:
Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας


Σε συνέχεια προηγούμενης σχετικής ερώτησης προς το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με θέμα «Ακτοπλοϊκά απομονωμένη η πόλη της Θεσσαλονίκης» (15 Μαρτίου 2007) παρουσιάζονται νέα δεδομένα τα οποία κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να εξετασθεί το θέμα.

Εκ νέου προκύπτει ζήτημα με τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον χαρακτηρισμό του ως «άγονη γραμμή» από το Υπουργείο Ναυτιλίας και τη δρομολόγηση πλοίων ηλικίας 37 ετών για να καλύψουν τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, που θα επιλέξει να ταξιδέψει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Με τα νέα δεδομένα, το ταξίδι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την Κρήτη, διαρκεί πλέον 33 ώρες με ένα πλοίο 37 ετών, την στιγμή μάλιστα που πέρυσι το ίδιο δρομολόγιο γινόταν σε 24 ώρες. Επιπλέον έχουν κοπεί τα καθημερινά δρομολόγια προς τις Σποράδες, που είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς των κατοίκων του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ για το ταξίδι πλέον απαιτείται ο υπερ-τριπλάσιος χρόνος απ' ότι την προηγούμενη χρονιά.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας:

- Γιατί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στερείται σύγχρονων αξιόπλοων και γρήγορων πλοίων, ώστε να αναβαθμιστεί και να θεωρείται σύγχρονο και αξιόπιστο λιμάνι;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να αναβαθμιστούν οι ακτοπλοϊκές γραμμές του λιμανιού της Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου